17.6.15

ΟΥΟΥΟΥ!!! Φτάσαμε στον πάτο!!!

Αγαπημένοι,

Επιτέλους φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού, στο αδιέξοδο που μας οδήγησαν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα από το '74 κι έπειτα. Κι η ευθύνη τώρα πέφτει πάνω στον Αλέξη για να μας φέρει και πάλι πάνω στην επιφάνεια.

Μπορεί; Φαίνεται η συζήτηση να έχει περιοριστεί σε δύο επιλογές: ή να μας οδηγήσει σε αυτό που πολλοί ονομάζουν 'απόλυτη καταστροφή', δηλαδή τη ρήξη με την Ευρώπη και τη χρεοκοπία, ή να λάβει μέτρα, τα οποία όμως, όσο μπορώ να κατανοήσω, κάθε άλλο παρά θα μας βγάλουν από τον αέναο φαύλο κύκλο στον οποίο έχουμε περιέλθει.

Κάποιοι θεωρούν πως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αρκεί για να επανακινηθεί η οικονομία.

Άλλοι είναι έτοιμοι να δεχτούν μία οποιαδήποτε συμφωνία 'για να σωθεί' η χώρα, ενώ η όποια επιχειρηματολογία βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα νούμερα. Κι η αλήθεια είναι πως κάποιοι δείκτες είχαν παρουσιάσει έστω μια ελάχιστη βελτίωση τα δύο τελευταία χρόνια. Όμως κατά πόσο αυτή η ισχνή βελτίωση αντικατοπτρίζει μια βιώσιμη πορεία της οικονομίας; Η απάντηση είναι μία: καθόλου.

Το πρόβλημα της Ελλάδας ξεπερνά κατά πολύ την παρούσα κρίση καθώς αφορά την ίδια τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, αφού αν αυτή δεν αλλάξει τότε κινδυνεύουμε στο μέλλον να έχουμε και πάλι τα ίδια προβλήματα.

Πάμε τώρα λίγο να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ βασικό, την έννοια κράτος. Όταν λέμε κράτος δεν εννοούμε τη σημαία και όσα αυτή μπορεί να εκπροσωπεύει για τον καθένα, εθνική υπερηφάνεια, ιστορία κλπ, οπότε τίποτα απ' όλα αυτά δεν κινδυενεύει. Όταν λέμε κράτος εννοούμε καθαρά και αποκλειστικά τη διοίκηση της κοινωνίας, οπότε οι όποιοι συναισθηματισμοί είναι άνευ ουσίας.

Ο τρόπος, λοιπόν, που διοικείται αυτή η χώρα έχει ανάγκη από δομικές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν τέλος στην αντιμετώπιση του πολίτη ως διανοητικά ανάπηρου, θα του δώσουν την ευκαιρία της ανάληψης πρωτοβουλιών και την αξιοπρέπεια της ευθύνης των δικών του επιλογών, ενώ παράλληλα θα στοχεύουν στην πάταξη της διαφθοράς. Ας μη γελιόμαστε. Τη διαφθορά τη γεννά και τη συντηρεί το ίδιο το κράτος. Με άλλα λόγια, η χώρα χρειάζεται να απελευθερωθεί από τα δεσμά του κρατισμού.

Πρωτίστως, λοιπόν, θα πρέπει να περιοριστεί η πολυνομία που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος. Η πληθώρα των νόμων και των διευκρινιστικών διατάξεων που υποτίθεται ότι θεσπίστηκαν για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κράτους και την ομαλή συμβίωση των πολιτών, εν τέλει, όχι απλώς κάνει τη ζωή μας δυσκολότερη, αλλά δημιουργεί ανισότητες υπέρ των λίγων, γεννά συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται η διαφθορά κι επιβραδύνει την απονομή δικαιοσύνης, αφού συχνά οι ίδιοι οι νόμοι του κράτους είναι αντικρουόμενοι μεταξύ τους, γεγονός το οποίο δημιουργεί κενά. Επιπροσθέτως, το πολύπλοκο και δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο συχνά λειτουργεί ασφυκτικά σπρώχνοντας τους πολίτες στην παρανομία.

Απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό δημόσιο. Μιλάμε συνεχώς για τον υπέρογκο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, δαιμονοποιώντας παράλληλα όποιον κάθεται πίσω από το γκισέ. Ναί, το πιο πιθανό είναι η θέση να του δόθηκε ψηφοθηρικά, έτσι καταλάβαινε το κράτος ότι πρέπει να γίνεται, έτσι επέβαλε. Κι όσο σπάταλο μπορεί να είναι να πληρώνεις άνθρωπο στο Πρωτόκολλο, ο χαμένος χρόνος κατά τον οποίο ο πολίτης καλείται να κάνει τον κλητήρα του ίδιου του κράτους μεταξύ των υπηρεσιών του, αλλά και το κόστος της χαρτούρας που προκύπτει ακριβώς λόγω της πληθώρας των νόμων που αναφέραμε, έχει πολλαπλάσιο κόστος για ολόκληρη την κοινωνία. 

Φυσικά η μείωση του δημοσίου τομέα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει προς τον συμφέρον της οικονομίας αν παράλληλα δεν γίνουν και κινήσεις ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για να γίνουν όμως επενδύσεις, για να μπορέσει μία επιχείρηση να παράγει πλούτο και να αναπτυχθεί δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα, θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία, την οποία μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις περιορίζουν σχεδόν αποκλειστικά στη σχέση εργοδότη-εργαζομένου. Η απλοποιήση των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, η δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος ο επιχειρηματίας πώς θα λειτουργήσει την επιχείρησή του, ποιές ημέρες και ποιές ώρες κι ένα σωρό άλλα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Η ιδιωτική επιχείρηση, μπορεί να αποδίδει φόρους στο κράτος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι υπάλληλος αυτού. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί το κράτος να περιορίζει και να παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας της στον βαθμό που το κάνει σήμερα. Αντιθέτως, αυτός πρέπει να ορίζεται από τη ζήτηση και τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, όλων δηλαδή εμάς, των πολιτών. 

Σημαίνει αυτό πλήρη ασυδωσία; Σαφώς και όχι. Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται σε ορισμένους, μία ελεύθερη οικονομία έχει και αυτή τους δικούς της κανόνες που διασφαλίζουν την υγιή λειτουργία της. Αντίθετα με τον προστατευτισμό που υπάρχει σήμερα, μόνο μία ελεύθερη οικονομία μπορεί να δημιουργήσει ίσες ευκαιρίες για όλους.

Εξίσου αναγκαία είναι και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Ένα απλοποιημένο, σταθερό, δίκαιο και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία υγιή και ανθηρή οικονομία, ενώ η μείωση φόρων, συνέπεια της σμίκρυνσης του κράτους, θα δώσει ώθηση στην αγορά και τις επενδύσεις.

Ακόμη, δραστικές αλλαγές πρέπει να γίνουν και στο ασφαλιστικό. Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει την ελευθερία και τη δυνατότητα να μπορεί μόνος του να επιλέξει ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ασφάλιση και να επιβαρύνεται μόνο με το κόστος της δικής του προσωπικής επιλογής. Τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την αλλαγή θα είναι πολλαπλά για τον ασφαλισμένο και για τον εργοδότη, αλλά και για το ίδιο το κράτος, ενώ θα συνέβαλε και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στην παιδεία, που αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται και λειτουργεί μία κοινωνία. Και στον τομέα αυτό, η ιδιωτική πρωτοβουλια και ο ανταγωνισμός που αυτή γεννά θα συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών των σχολείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών, αλλά και θα ενισχύσει περαιτέρω την έρευνα, που στόχο έχει τελικά τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Τέλος, και πιθανόν σημαντικότερο όλων, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, αφού είναι απαράδεκτο σε μία ελεύθερη δημοκρατία να μην εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο το σύνολο της κοινωνίας.

Όλα αυτά έχουν καταστεί ευνόητα πλέον για τους περισσότερους πολίτες. Αλλοίμονο αν μετά από περίπου πέντε χρόνια κρίσης δεν είχαμε καταφέρει να εντοπίσουμε τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας μας.

Ποιός όμως μπορεί να φέρει αυτές τις αλλαγές; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα μέσα στη Βουλή που να μη στηρίζει τον κρατισμό και που, παρά τις όποιες καλές προθέσεις ίσως, να μην είναι δέσμιο αυτού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο αντιπολιτευτικός λόγος εστιάζει κυρίως στην εύκολη μικροπολιτική συνθηματολογία. 

Και δυστυχώς τις αλλαγές αυτές δεν μπορεί να τις διαχειριστεί εξ ορισμού η αριστερά, αλλά ούτε και προσωπικότητες που πολλάκις στην πολιτική τους σταδιοδρομία, θολωμένοι από το αρρωστημένο εγώ τους, έλαβαν επικίνδυνες κι εγκληματικές αποφάσεις για την κοινωνία.

Με λίγα λόγια, γυρνάμε πίσω από όπου ξεκινήσαμε απλώς και μόνο για να διαπιστώσουμε ότι επί πέντε χρόνια πληρώναμε για να συντηρήσουμε κάτι που δεν άξιζε. 




13 σχόλια :

  1. Το συμπέρασμα οτι έχουν καταστεί ευνόητα για τους περισσότερους πολίτες, δε θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιο ελκυστική μία θεωρία που θυματοποιεί τον πολίτη από μία θεωρία που τον απελευθερώνει; Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει ότι χάνει, όταν όμως τον βάζεις και στο στόχαστρο χωρίς εσύ ο ίδιος να δείχνεις την παραμικρή διάθεση ανάληψη του δικού σου μερίδιου της ευθύνης, τότε σίγουρα θα τον βρείς απέναντι.

      Σίγουρα οι ιδέες του φιλελευθερισμού μπορεί να μην είναι διαδεδομένες στην ελληνική κοινωνία, θεωρώ όμως ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι τις καπηλεύτηκαν, άνθρωποι που κάθε άλλο παρά φιλελεύθεροι είναι, σε επικοινωνιακό επίπεδο έκαναν ζημιά.

      Και φυσικά, και σημαντικότερο, δεν άλλαξαν θεσμοί. Αν δεν αλλάξουν οι θεσμοί, δεν θα αλλάξει και η νοοτροπία.

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Πρώτη φορά επισκέπτομαι τη σελίδα και ήταν ευχάριστη έκπληξη το ανάγνωσμα.

    Όμως όσο και να συμφωνώ σε κάθε πτυχή των προτάσεών σου, όπως και αρκετοί άλλοι, η πραγματικότητα δεν παύει να είναι η εξής: οι ιδέες που παρουσιάζεις, όσο αυτονόητες κι αν φαντάζουν σε εμένα και εσένα, δεν βρίσκουν αντίκρυσμα στο μέσο πολίτη, που είναι και το σημαντικότερο.

    Ο φιλελευθερισμός και το πνεύμα του δεν βρίσκουν εύφορο έδαφος στη χώρα μας, πολύ απλά γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά του λαού μας είναι η βραχυπρόθεσμη οπτική των πραγμάτων και η αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο. Ο κρατισμός ευνοείται και από τα δύο αυτά χαρακτηριστικά και πολύ φοβάμαι πως δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό σύντομα.

    Άλλωστε ο άνθρωπος επιλέγει πάντα τη λύση που θεωρεί λιγότερο επώδυνη. Εγώ και εσύ (φαντάζομαι) συμφωνούμε πως για να καταστεί αυτάρκης και βιώσιμη η ελληνική οικονομία, απαιτούνται οι ανάλογες θυσίες στο σήμερα, για να θερίσουμε τους καρπούς των κόπων μας στο μέλλον.

    Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί εκλέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν φταις εσύ, Έλληνα", "σε αδικήσανε", μαζί με μια δόση νοσταλγίας ήταν αρκετή για την άνετη επικράτησή του.

    Ξανά συγχαρητήρια για το εύστοχο άρθρο και ελπίζω να μην κούρασα.

    -Φίλιππος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Φίλιππε,

      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! <3

      Θα διαφωνήσω όμως... Δεν νομίζω ότι 'η βραχυπρόθεσμη οπτική των πραγμάτων και η αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο' είναι στο DNA μας. Νομίζω είναι νοοτροπίες που συνειδητά καλλιέργησαν οι εκπρόσωποι του κρατισμού. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δουλέψει άλλωστε;

      Η απογοήτευση του κόσμου που πέντε χρόνια τώρα βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν, αλλά και η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η περαιτέρω πτώση που φαντάζομαι κι ελπίζω να σημειώσει η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αισιοδοξώ ότι δίνουν το χώρο ώστε να ακουστούν και οι φιλελεύθερες ιδέες λίγο περισσότερο.

      Ο κόσμος στράφηκε ξαφνικά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΧΑ ως επί το πλείστον από αντίδραση. Οι πραγματικοί υποστηρικτές των δύο αυτών ιδεολογιών είναι λιγότεροι από τα τωρινά ποσοστά τους κι αυτό αποδεικνύεται από τα ποσοστά προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Και ειδικά στην περίπτωση της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει και το ότι ο ψηφοφόρος πιο εύκολα θα στραφεί σε ένα κόμμα που είναι ήδη μέσα στη Βουλή - το ξέρει, το έχει δεί, του είναι οικείο - παρά σε ένα μικρό κόμμα για το οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

      Βέβαια, υπήρχε και μία μερίδα που επέλεξε τους μικρότερους φιλελεύθερους σχηματισμούς. Κάποιοι στο τέλος αποδείχτηκαν δεξιότεροι των δεξιότερων, κάποιοι άλλοι απλώς οπορτουνιστές που βρήκαν την ευκαιρία να κρατηθούν όσο ακόμη μπορούσαν στην πολιτική σκηνή της χώρας και γι' αυτό το λόγο δεν κατάφεραν να κρατήσουν την όποια αύξηση είχαν δεί λόγω κρίσης στα ποσοστά τους. Κάπου εκεί ήρθε και το Ποτάμι, χωρίς σαφείς θέσεις, και ως δια μαγείας κατάφερε να μαζέψει κόσμο, αλλά και να δώσει χέρι βοηθείας σε αυτή την δεύτερη κατηγορία την οποία προανέφερα.

      Ο κόσμος έχει κουραστεί από την αβεβαιότητα της κρίσης, αλλά και από το 'άλλα λέμε, άλλα κάνουμε' των κομμάτων κι ίσως τώρα να μπορέσει να διακρίνει και να αξιολογήσει καλύτερα την ακεραιότητα και τη λογική των θέσεων που εκπροσωπούν κάποιοι άλλοι.

      Από εκεί και πέρα... σχετικά με τις θυσίες... Νομίζω αυτές πολλές φορές έγιναν προς λάθος κατεύθυνση και γι' αυτό τον λόγο είμαστε αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο. Επιλέξαμε να ισοπεδώσουμε τον παραγωγικό τομέα για ποιόν λόγο και με ποιά προοπτική; Και πώς θα πείσεις τον άνεργο ότι αυτές άξιζαν τον τόπο όταν το βλέπει, το ξέρει, το γνωρίζει ότι είναι σε αυτή τη θέση ακριβώς για να σωθεί ο μονίμως ευνοημένος του συστήματος; Όταν του λες ότι 'εσύ φταίς' και τον αποκαλείς τζαμπατζή για ένα εισιτήριο που δεν έκοψε στα ΜΜΜ; Και τον καλείς όχι μόνο να δεχτεί τη δυστυχία της ανεργίας του, αλλά και να βάλει το χέρι στην τσέπη γνωρίζοντας ότι επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Τον επιχειρηματία που εξ ορισμού θεωρείς κλέφτη και στον οποίο ανέκαθεν στεκόσουν εμπόδιο να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί;

      Διαγραφή
    2. Έχει εν μέρει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Έλληνα πολίτη όντως τον αδίκησαν. Τον αδίκησε όμως το ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας που πάνω στις πλάτες του έχτισε ένα πραγματικό καθεστώς, αυτό του κρατισμού, που ευνοεί κάποιους, όχι όλους και μέχρι και λίγο πριν το Καστελόριζο του έλεγαν 'Είμαστε η υπερδύναμη των Βαλκανίων' και του έκλεινε το στόμα με κάποιο επίδομα, μια εξυπηρέτηση.

      Ας μη γελιόμαστε. Σπάνια στη χώρα μας ακούστηκε 'η φωνή της λογικής' κι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι στον βαθμό που αναλογεί στον καθένα. Δεν ζούσαμε σε μία άναρχη χώρα, τυπικά τουλάχιστον. Κυβερνήσεις υπήρχαν και θα μπορούσαν να το διαχειριστούν όλο αυτό πολύ καλύτερα. Ζητώ την ψήφο σου και αναλαμβάνω μία πολύ συγκεκριμένη ευθύνη. Από αυτόν, λοιπόν, πρωτίστως απαιτώ να εξηγήσει και στον κόσμο που πιθανόν δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να καταλάβει ότι 'ξέρεις, για εμένα είναι πιο εύκολο να σου τα δίνω όλα στο πιάτο, τον λογαριασμό θα φροντίσω να τον περάσω στον επόμενο ούτως ή άλλως, αλλά...' Ποιός το έκανε αυτό; Νομίζω ο Μητσοτάκης πήγε να αλλάξει κάποια πράγματα, αλλά έπεσε πάνω στον Σαμαρά.

      Όταν, λοιπόν, εσύ ο ίδιος έχεις καλλιεργήσει αυτή τη νοοτροπία στον λαό, μην απορείς γιατί γιγαντώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι όταν βλέπεις ότι αυτός τον πιάνει στο συναίσθημα, αυτό που λες κι εσύ, μη του πουλάς τόσο τσαμπουκά, μη τον βάζεις απέναντί σου. Γιατί τότε εσύ ο ίδιος του πιάνεις το χεράκι και τον οδηγείς εκεί.

      Ξέρεις, η πολιτική είναι ένα κι ένα κάνουν δύο, είναι όμως και ψυχολογία. Εν τέλει, καθώς φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ίσως να είναι και περισσότερο ψυχολογία. Ελπίζω αργά ή γρήγορα να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο κι επιτέλους να μπορέσουμε ως κοινωνία να προχωρήσουμε.

      Ευχαριστώ και πάλι κι ελπίζω να μην κούρασα εγώ!

      Διαγραφή
    3. Για να "κλείσει το στόμα του Έλληνα με κάποιο επίδομα, μια εξυπηρέτηση" θα πρέπει να είσαι και δεκτικός σε κάτι τέτοιο. Κανενός το στόμα δεν έκλεισε με το ζόρι. Για να καλλιεργηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχει πρόσφορο καλλιεργήσιμο έδαφος. Έχουν και οι πολίτες τις ευθύνες τους, όπως βέβαια και οι πολιτικοί. Πάντα επιλέγουν τις ευκολότερες λύσεις και υποσχέσεις. Μυαλό δεν έχουν να σκεφτούν; ή μήπως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο λαός σαν δεκάχρονο κακομαθημένο που ότι και να κάνει θα λέμε "έλα μωρε, μικρός είναι θα μεγαλώσει"

      Διαγραφή
    4. Είναι θέμα θεσμών, όχι DNA. Οι θεσμοί αλλάζουν τις νοοτροπίες.

      Διαγραφή
  3. Τυπική πρώην ΝΔ τωρινή Συριζαία ε; Κάνει μπαμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι, όσοι δεν συμφωνούμε με τον ΣΑΜ και τη ΝουΔου είμαστε ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.

      Διαγραφή